18. Szalagtűző

2018. december 09., 15:33

Az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola 18. szalagtűző ünnepélye 2018. december 7-én 17:00 órától került megrendezésre a debreceni Kölcsey Központ Nagytermében. Ezen az estén négy osztály tanulói kaptak szalagot: a12. A és 12. Egimnáziumi osztály, a 12. D és a 12.H felnőttoktatási gimnáziumi osztályok.

 

Drámai percekkel kezdődött meg az ünnepély, mivel téves tűzriadó zavarta meg a már elkezdődött rendezvényt. Szerencsére rövid ideig tartott ez a közjáték és a végzősök bevonulása után az egybegyűltek állva hallgatták meg a Himnuszt. Balogh Marianna konferálta az estét, elsőként Novákné Kónya Zita igazgatónő mondta el a végzős osztályok tiszteletére írt ünnepi beszédét, mely két, mindenki számára tanulságos tanmesét is tartalmazott. Ezután iskolánk fenntartója, a Baptista Szeretetszolgálat képviseletében Szász Veronika köszöntötte a diákokat. Igazgatónő feltűzte a12. Aosztály osztályfőnökének Hutás Henriettának, a 12. E osztály osztályfőnökének Erdőháti Erzsébetnek illetve 12. H és a 12.D osztály osztályfőnökének Rakovits Árpád Kornélnak a szalagot. Ezt követően az osztályfőnökök tűzték fel a szalagot az osztályaik tagjainak. A végzős diákok nevében Beregi Noémi 12. A és Diószegi Zsófia 12. E osztályos tanuló köszönte meg tanárai eddigi munkáját, majd a végzős osztályok tanulói feltűzték a színpad előtt felsorakozott tantestület tagjainak a szalagot.

 

2011-ben érettségizett iskolánk volt tanítványa, szalagtűzőink állandó vendége, szereplője, Kuprák Emese éneke következett; Bródy János, „Ha én rózsa volnék” című dalát adta elő a színpadon. A diákok levonulása után negyedórás szünet vette kezdetét a gálaműsort megelőzően. A műsor első fellépőivel igazgatónőnk a Magyar Tehetségprogram, Tehetségek Magyarországa programnak köszönhetően találkozott. A zongorán kísérő Darók Illés több rangos verseny nyertese. Az éneklő diákok is, zsenge koruk ellenére komoly zenei múlttal rendelkeznek. Mindannyian a Huszár Gál Gimnázium tanulói. Jenei Jázmin, Jenei Judit és Bácsi Bátor énekét tehát Darók Illés kísérte zongorán. Előadásukban Phil Driscoll, „Christ remains” The Maranatha! Singers, „Make me a servant”, Darlene Zscheck „Have your way” és Selah „You are my hiding place” című műveit hallgathattuk meg. A fiatalokat Pintér Béla, hazánk egyik legismertebb keresztény énekes-zeneszerzője követte, akinek 1995 óta 14 önálló albuma jelent meg. Emellett a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett Cipősdoboz Akció nagykövete. Korábbi szalagtűző ünnepségünkön az ő egyik szerzeményét adta elő iskolánk kórusa. Viszont tavaly és idén is személyesen jött el hozzánk.

 

A műsorszámok után a végzős osztályok táncai következtek. Elsőként a 12. E osztály produkcióját láthattuk, a szirtakit, mely visszafogottan kezdődő, fokozatosan felgyorsuló, majd lelassuló görög néptánc. Az osztály minden tagja részt vett a táncban, nagy lelkesedéssel, egy közösség tagjaként, ki-ki lehetősége szerint, hozzátéve a maga részét, hiszen mindenkinek fontos szerepe van – ahogyan az igazgatónő beszédében, a tanmesében is elhangzott. A táncot Kapusiné Tóth Zsuzsanna tanította be a diákoknak.

 

A 12. A osztály a lendületes, vidám, akrobatikus elemekkel tarkított ROCKY-t választotta, többféle zenei stílussal megfűszerezve az előadást – tükrözve ezzel az osztály sokszínűségét is. A produkcióban osztályfőnökük is szerepet vállalt, miközben a táncot Tarányi Rebeka tanította be. Harmadikként a 12. D felnőtt osztály varázsolt nekünk egy kis Amerikát, egy kis vadnyugatot. Még az osztályfőnök is ropta! A COUNTRY alapja az amerikai „farmerzene”. Ezek a diákok munka, család és az érettségire való felkészülés mellett is igen lelkesen, lelkiismeretesen vettek részt a próbákon. A táncot Kapusi Orsolya és Szabó Péter Bence tanította be. Hagyomány, hogy a szalagtűző ünnepély utolsó tánca az EURO tanárainak és végzős diákjainak közös produkciója. A korábbi években a vendégek láthattak már csárdást, palotást és keringőt is. Ebben az évben újra az elegáns bécsi keringőt választották. De most nem a megszokott dallam csendül fel, hanem Ed Sheeran Perfect című dalára táncoltak a színpadon. A bécsi keringő egyébként nagyon kedvelt tánc, hiszen az egyszerű lépések, szép ruhák és a fülbemászó muzsika csodálatosan ötvöződik benne. Sok gyakorlás, próba minden nap a nagyszünetben, alaplépés, pihenő, sasszé, forgások, kalácsozó... Sokszor mondják, hogy nem mindig a cél az elsődleges, hanem az oda vezető út. Nos, az út, igen jó hangulatú volt, megmutatta azt, hogy tudunk együtt dolgozni, és jó együtt lenni, kellemes pillanatokat élhettünk meg a próbák során. Idén a mezőnyt erősíti a fenntartónk területi igazgató asszonya, Szász Veronika és nyelvi lektorunk, Rebecca May Stanton is. A táncot betanította az EURO fáradhatatlan koreográfusa, és sok együttes tánctanára: Kapusiné Tóth Zsuzsanna.

 

A táncok végén a színpadon összegyűltek a végzős diákok és a tantestület tagjai, hogy pezsgős pohárral a kezükben hallgassák meg az osztályfőnökök beszédeit. Ezzel véget ért a 18. EURO szalagtűző, örökre feledhetetlen élményeket hagyva a részvevők és a vendégek emlékezetében.

  

 

 

 

 

Köszönet a közreműködő diákoknak is:

 

Mikrofonos:   Istenes Illés

Ajtós:              Hollós Bence, Istenes Illés

Kulcsos:         Szeifert Bence, Juhász Gergő

Segítők:          Zsanda Petra, Katona Kristóf, Vincze Nikoletta

Párnások:        Kiss Csilla, Bereczki Anna, Dutka Kitti, Szennyesi Mercédesz, Tóth Dorka