Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Hagymás bab

A szoftverfejlesztők a híres színészre Bud Spencerre (Carlo Pedersoli) emlékezve hagymás babot készítettek a gimi udvarán. Ötletüket mindenki otthon is kipróbálhatja.

Hagymás bab, hozzávalók 4 főre:

  • 6 evőkanál étolaj
  • 400 g szalonna - kolozsvári (füstölt)
  • 4 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1000 g vörös bab - konzerv
  • 2 teáskanál só
  • feketebors (őrölt)
  • 1 teáskanál chili (őrölt)
  • 1 teáskanál római kömény - őrölt
  • víz
  1. A szalonnát megtisztítjuk, bőrét levágjuk és felkockázzuk.
  2. Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani. A cukrot rászórjuk, elkeverjük. Ez karamellizálódik.
  3. A vöröhagymát is felkockázzuk, vagy felkarikázzuk. Ki hogy szereti.
  4. Ha kiolvadt a szalonna zsírja, rádobjuk a vöröshagymát és rányomjuk a fokhagymát. Üvegesre pároljuk a serpenyőben, vagy bográcsban.
  5. Ha szép üveges a hagyma, hozzáadjuk a babot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Majd főzzük, míg elforrja a levét.
  6. Közben fűszerezzük, de csak óvatosan.
  7. Mikor a lé elfő - körülbelül 10 perc -, újra felöntjük vízzel és ismét elfőzzük róla. Ezt kb. 4-szer megcsináljuk, míg a bab annyira szétfő, hogy a kanalat bele lehessen állítani, de azért a babszemek még úgy-ahogy egyben vannak.
  8. Az utolsó felöntésnél addig főzzük, hogy annyira hagyjuk zaftosra, amennyire mi magunk szeretnénk. Javallott egy kis zaftot hagyni rajta, mert ahogy hűl, még jócskán sűrűsödik! Megkóstoljuk, ha kell még bele fűszer, beállítjuk az ízét és kész is! Friss kenyérrel fogyasszuk!

Jó étvágyat!