Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Figyelő tekintetek

Király Anna, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa már többször járt iskolánkban az udvarunkon élő baglyok miatt. Megkérdeztük, mit kell tudnunk ezekről a madarakról, miért telepedtek meg a belvárosban, miért kell köpetet vizsgálni.

A tujafán 11 nappalozó erdei fülesbagoly figyelhető meg.

Anna elmondta, a fülesbaglyoknak figyelő pózban gyakran látható hosszú „tollfülük”, melyről nevüket is kapták. Szemeik narancssárgák, tollazatuk puha, laza, igen jó rejtő színnel. Védett madarak, természetvédelmi értékük 50.000 Ft.

Az erdei fülesbaglyok urbanizálódásának főbb okai a szélesebb táplálékspektrum, ragadozókkal szembeni nagyobb védelem, költés szempontjából fontos varjúfélék jelenléte és a zavarásokkal szembeni tűrőképességük is jónak mondható.

Ezek a madarak többnyire éjszaka aktívak, táplálékuk közé tartoznak a rágcsálók, madarak, denevérek, melyeket fejlett karmaikkal zsákmányolnak. Köpeteket azért hagynak, mert a szőrt, kitint, csontot nem képesek megemészteni. A bagolyköpetekből az is kitűnik, hogy a fülesbaglyok miért telepednek meg például a nagyvárosokban és a környékükön: ugyanis elsődleges táplálékuk a pocok, ami itt is jelen van.

Király Anna 2010-ben kezdett el foglalkozni ezzel a fajjal, és kutatása során nagyon érdekes információkat tudott meg róluk, ami köthető az urbanizációjukhoz is. Ez egy olyan terület, mely sok olyan kérdést vet fel, melyek megválaszolásával egyre többet tehetünk e faj védelmének érdekében.

 

Nagy Edina, Varsányi Brigitta, Zsólyomi Bernadett 10. A osztályos tanulók